miércoles, 3 de mayo de 2017

Mataró és criminal


Aquest recull de contes agrupa diversos relats: un pintor que vol fer una gran obra amb les seves empremtes però que no en té prou amb les pròpies, una comunitat de veïns que es desfà del que els destorba, una història de maltractaments, u mort que amaga intrigues de la resistència antifranquista, una amor desmesurat, una escriptora que apareix amb el premi que acaba de rebre clavat al coll, un embolic dadolescents, un policia que investiga latropellament de la seva germana, la recreació duna mort de finals dels anys 60, un testimoni protegit que acaba desprotegit, la troballa duna sirena que no és, un metge que abusa de les pacients, tres àvies mortes i un col·leccionista de cabelleres.
A nivell formal, hi ha espais de més en molts llocs, línies vídues i orfes, falta una bona revisió de galerades, per no dir que shan escapat expressions i estructures que són calcs del castellà així com accents diacrítics que la nova normativa ja no accepta.
El segon finalista, no se li ha fet ni revisió ni correcció, és un exemple clar de catanyol. Si va presentar el text tal i com sha publicat, no sentén perquè ha quedat finalista... un text no només destar ben treballat a nivell de trama, també a nivell de llengua. Amb els tres anteriors llibres, es van fer feines dedició i correcció a tots els textos, tant del grup com dels guanyadors, i a aquests van rebre el text amb control de canvis perquè acceptessin els canvis que volguessin.

Algun relat crea confusió sense saber qui és finalment lassassí, algun altre no té cap vestigi de novel·la negra, daltres tenen trames molt ben treballades, com el den Pilio o la M. Rosa Salas.

Però sens dubte, el millor relat en quan a qualitat literària és el de la Maria Català, que guanya per golejada, sense desmerèixer el guanyador que també està a lalçada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario