domingo, 7 de octubre de 2018

La Barcelona “misteriosa” del segle XIX


Corona de flores és una novel·la de Javier Calvo que no sabria massa bé com classificar. Té aspectes de gènere negre, hi ha violència extrema tant policial com entre els diversos personatges. Estèticament és un gòtica, recrea una Barcelona del segle XIX amb trets típics d’obres victorianes. Formalment, l’ha encertat amb uns  capítols curts amb molt de ritme i ajuden a la lectura.
L’he trobat una mica estranya, ben diferent al que mai hagi llegit abans. Hi ha espais de Barcelona fàcilment reconeguts i d’altres totalment inventats.
Per l’autor és tant important explicar la trama com recrear una societat, un període molt concret, és la Barcelona de les berlines, de la violència policial, de societats secretes, dels baixos fons de la ciutat, de passadissos secrets, de llocs tenebrosos, amagatalls impossibles. Hi ha una barreja entre història i imaginació desbordant.
El personatge de Semproni de Paula, un inspector molt baixet amb una dona espectacular m’ha fet pensat en Camille Verhoeven de Pierre Lemaitre.
Un aspecte curiós és el “dosel de sombras” que cobreix Barcelona, a través dels fums de fàbriques, dic curiós perquè sempre he dit que sobre Barcelona hi ha una cúpula que la cobreix de contaminació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario